Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka a legjobb idővel kezdett 200 vegyesen

MTI
Hosszú Katinka 200 méter vegyesen a legjobb, Jakabos Zsuzsanna a hatodik, míg Telegdy Ádám 200 méter háton a hetedik idővel került elődöntőbe a Glasgow-ban zajló úszó Európa-bajnokság keddi versenynapján.

A délelőtti programban a magyarok közül elsőként Horváth Dávid ugrott medencébe 50 méter mellen, a 22 éves magyar versenyző 29.03 másodperces idővel – egyéni legjobbjától (28.29) jócskán elmaradva – 46. lett.

Ezt követően női 200 méter vegyesen négy magyar volt érdekelt: elsőként Sebestyén Dalmát szólították rajtkőre, míg a legutóbbi négy kontinensviadalon győztes Hosszú Katinka, valamint Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn az utolsó előfutamban kapott helyet. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú eddigi legbiztosabb futamgyőzelmét aratta a skót nagyvárosban, 2:11.09 perccel győzött, míg Jakabos idei legjobbjával, 2:13.37-tel lett a második legjobb magyar. Verrasztó 2:15.04-es eredményével ugyan befért volna az elődöntőbe (12.), de ott a szabályok szerint egy nemzetet már csak legfeljebb ketten képviselhetnek. A negyedik magyar, Sebestyén Dalma 2:15.53-mal a 17. helyen zárt.

epa06930745 Katinka Hosszu of Hungary competes in the women's 100m Backstroke Heats at the Glasgow 2018 European Swimming Championships, Glasgow, Britain, 06 August 2018.  EPA/PATRICK B. KRAEMER Hosszú Katinka jól kezdett 200 vegyesen (fotó: EPA/PATRICK B. KRAEMER)

Hosszú jelezte, csak a délutáni program után értékeli teljesítményét, Jakabos viszont elégedetten nyilatkozott. „Az elejét picit darabosnak éreztem, de délelőtt ez egy nagyon jó idő. Európa-bajnokságon még nem mentem tovább kétszáz vegyesen és nem az idő miatt, hanem harmadik magyarként mindig kipottyantam. Bízom benne, hogy az elődöntőben kevésbé leszek ideges és jobban megy majd”.

Férfi 200 méter háton Verrasztó Dávid nem indult el, így csak Telegdy Ádám képviselte a magyar színeket. Telegdy az oroszok sztárja, Kliment Kolesnyikov mellett úszhatott, a hétszeres magyar bajnok 1:58.96 perces idővel futamában harmadikként csapott célba, ez összesítésben a hetedik helyre volt elég. Érdekesség, hogy a Glasgow-ban 100-on és 50-en – utóbbin világcsúccsal – győztes Kolesnyikov kicsit „ellazsálta” a futamot, így csak a harmadik időt úszta, s mivel két honfitársa is megelőzte, nem lehet ott az elődöntőben.

„Annyi volt a cél, hogy biztosan továbbjussak, nem lehetett ellazázni, ahogy most az orosz megtette. Ahhoz képest, hogy nem szeretek reggel úszni, ez jó volt. Legalább egy másodpercet szeretnék javulni és akkor a döntőben majd meglátjuk” – értékelt Telegdy.

A női 4×200 m gyorsváltó a rajtlistán még ott volt, az 1-es pályára viszont már nem állt fel, ahogy Gyurta Gergely sem indult 800 méter gyorson. Utóbbi számban Lakatos Dávid 8:07.51 perccel 23. helyen végzett.

További tartalmak