Musorujsag
Élő Eredmények

A LEN elutasította az óvást, Rasovszky Kristóf Eb-ezüstérmes marad

m4sport.hu
A LEN szombat reggel elutasította a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) óvását, így eldőlt, hogy Rasovszky Kristóf Eb-ezüstérmes marad 10 kilométeres nyíltvízi úszásban.

A LEN Nyíltvízi Technikai Bizottsága szombat reggel megtárgyalta a magyar csapat által benyújtott óvást, amely arra tett indítványt, hogy hirdessenek holtversenyet a férfi 10km-es versenyben, amelyet a Holland Ferry Weertman nyert meg Rasovszky Kristóf előtt, noha a hivatalos időmérő tizedre azonos időt állapított meg.

A szövetségi kapitány, Gellért Gábor értékelése:

A bizottság megtekintette az időmérő berendezés által rögzített videófelvételt, valamint a célfotót, és ez alapján megerősítette a főbíró döntését, azaz elutasította a magyar csapat óvását. Mint jelezték, a szabályok szerint el kell dönteni a helyezéseket, amennyiben megfelelő és elegendő bizonyság látható a panelek megérintésénél – ebben az esetben egyértelműen megállapítható, hogy a holland versenyző érintette előbb a panelt.

A magyar csapat kérésére a hivatalos időmérő, a Microplus Timing kiadta a századmásodpercekre vonatkozó információt – a szabályok szerint ez nem perdöntő, ugyanakkor a berendezés méri ezt is (mint ahogy a medencés úszóknál az időmérő látja az ezredmásodperceket is, csak nem közlik) –, és ez alapján 0.04 másodperccel valóban Weertman érte el előbb a panelt.

A magyar szövetség a közeljövőben valószínűleg kezdeményezi a LEN-nél, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében a jövőben – a medencés úszáshoz hasonlóan – a századmásodpercek is számítsanak az eredménynél, és amennyiben azok is megegyeznek, az úszókhoz hasonlóan automatikusan hirdessenek holtversenyt, a célfotó figyelembe vétele nélkül.

További tartalmak