Kalmár lecsúszott a dobogóról, Miláknak „csak” egy döntő jött össze

Érem nélkül maradtak a magyar úszók az ifjúsági olimpia ötödik napján: Kalmár Ákos épphogy csak lecsúszott a dobogóról, az eddig két aranyat és egy ezüstöt szerző Milák Kristóf hetedik lett 50 pillangón, 100 gyorson viszont döntőbe jutott.

Kalmár Ákos az ifjúsági olimpián  (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Kalmár Ákos a 800 gyors döntője után (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)Kalmár Ákos döntőjével, a 800 gyors finélájával kezdődött a csütörtök esti úszóprogram Buenos Airesben. A magyar úszó rajtja nem sikerült túl jól, de a harmadik hosszra már a másodikként fordult a japán Keisuke Joshida mögött. A Bajai Spartacus 18 éves úszója féltávnál is még a második helyen állt, vietnámi és japán ellenfelével mind jobban elszakadtak a mezőnytől.

600 méter után viszont Kalmár is elkezdett lemaradni a két ázsiai mögött. Az utolsó 50 méterre pedig az olasz Marco de Tullio is beérte a magyar fiút, aki így a hajrában lecsúszott a dobogóról. Kalmár 7:56.43-as idővel csapott célba, a harmadik helytől alig több mint 6 tizeddel elmaradva. Az első vietnámi aranyérmet szerző Huy Hoang Nguyen 7:50.20-dal volt a leggyorsabb.

Barócsai Petra a 100 pille második elődöntőjében volt érdekelt, de nem jött össze a döntőbe jutás, miután 1:01.95-tel a hatodikként zárt futamában, összesítésben a 13. helyen végzett.

Milák Kristóf (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság) Milák Kristóf meglepetésre érem nélkül maradt csütörtökön (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság)Az eddig két aranyat és egy ezüstöt szerző Milák Kristófnak visszafogottan kellett úsznia a 100 gyors elődöntőjében, hiszen húsz perccel később már az 50 pillangón úszott az éremért. Milák ennek megfelelően nem adott ki mindent magából, 50.36-os időt úszott, negyedik lett futamában, és a hetedik legjobb idővel jutott a pénteki fináléba.

Magyar idő szerint éjfél előtt nem sokkal aztán következett az 50 pille döntője, amibe negyedikként jutott az érdi úszó. Milák a hatodik reakcióidővel rajtolt, ami rá is nyomta bélyegét az 50 méterre, végül 24.11-gyel a hetedik helyen csapott a célba. Az oroszok kettős győzelmet arattak: Andrej Minakov 23.62-vel nyert, a második helyen holtversenyben Danyil Markov és a norvég Tomoe Hvas ért be (23.63).