Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszú Katinka először azt hitte, második lett 200 méter pillangón

M4 Sport
A 200 méter pillangó megnyerését először nem hitte el Hosszú Katinka, 100 méter háton pedig előre aláírta volna az ezüstöt, de a kötéllel eléggé megszenvedett.

Hosszú Katinka 200 méter pillangón első, 100 méter háton pedig második lett szerdán, a 400 méter vegyesen aratott keddi győzelme után így már három medálnál tart a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon.

A háromszoros olimpiai bajnok a számára két érmet hozó versenynap végén az M4 Sportnak elmondta, pillangón az amerikai Kelsi Dahlia meglepte őt a taktikájával, a célba érkezés pillanatában pedig azt hitte, második lett. „Kelsi mindig nagyon gyorsan kezdi, most is erre készültem. De cseles volt, előre engedett az első százon. Egyébként a beérésnél úgy éreztem, hogy második lettem.”

A 100 méter hát fináléjával kapcsolatban úgy fogalmazott, előre aláírta volna a második helyet, de mivel ennyire szoros lett a befutó, kicsit csalódott. „Teljesen ráúsztam a kötélre, tegnap is megmondtam, hogy az fog nyerni, aki nem úszik rá a kötélre” – utalt Hosszú Katinka arra, hogy a vb-nek otthont adó uszoda plafonjának nonfiguratív mintája semmilyen támpontot nem ad a hátúszóknak.

„Teljesen összevissza lett a mezőny, mert sem Baker, sem Seebohm nem került a dobogóra, úgyhogy nagyon örülök az ezüstéremnek. Persze így, hogy ilyen közel volt az arany, az mindig picit bosszantó, de előre aláírtam volna az ezüstöt 100 háton” – tette hozzá a 29 éves magyar versenyző.

„A pillangón az utolsó tizenöt méteren arra gondoltam, hogy ha nekem ennyire fáj, akkor neki (Kelsi Dahlia) még jobban. Az ilyen szoros versenyeken már elszáll minden taktika, stratégia, technika, csak a berögzült dolgok jönnek ki. Egyszerűen se kép, se hang, de én nagy küzdő vagyok ilyen szempontból, ezt hívom nindzsa finisnek, kis híján ordítottam egyet” – fogalmazott Hosszú az MTI-nek.

Megjegyezte, elegendő volt számára a két finálé közötti, valamivel több mint egyórás pihenő, így 100 méter háton is százszázalékos állapotban ugrott a vízbe. „Nagyon közel volt az arany, ezen kicsit meglepődtem, de ahogyan arra számítani lehetett, a tető mindenkit megzavart. Az utolsó pár méteren sajnos én is hozzáértem a kötélhez, ott talán többet is vesztettem, mint a hét századot, amivel kikaptam. Ugyanakkor nagyon örülök, mert háton mindenképpen szerettem volna dobogón végezni.”

Az aranyérmes Hosszú Katinka a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 12-én (Fotó: EPA/Roman Pilipey) Az aranyérmes Hosszú Katinka a 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 12-én (Fotó: EPA/Roman Pilipey)

Petrov Árpád, Hosszú Katinka edzője megjegyezte, szinte megőrült az izgalomtól: „Nagyon jó tesz a sportnak, ha ilyen versenyeket láthatnak a nézők – jelentette ki a szakember. – A nagymedencés versenyzéshez szükséges technikai elemek nagyon jók, a fordulók kicsit gyengébbek, de egy fitten szerzett versenytapasztalattal helyre tudja majd rakni” – elemezte tanítványát Petrov Árpád, s hozzátette, nem gondolkoztak konkrétan az érmek számában a világbajnokság előtt. „Erről egyáltalán nem beszéltünk, persze vele szemben már csak a neve alapján is vannak elvárások, de nekünk a legfontosabb az volt, hogy azok a technikai elemek, amelyeket már a világkupán is gyakoroltunk, egyre jobban összejöjjenek” – hangsúlyozta.

A rövidpályás vb magyar idő szerint csütörtök éjszakai programjában hat előfutamban öt magyar úszó lesz érdekelt: a 100 méter vegyesen és 200 méter háton induló Hosszú Katinka mellett Földházi Dávidnak (100 m vegyes), Telegdy Ádámnak (50 m hát), Lobanovszkij Maximnak (50 m gyors) és Horváth Dávidnak (200 m mell) szurkolhatnak a korán kelők vagy későn fekvők. Az előfutamokat kizárólag az m4sport.hu közvetíti élőben fél háromtól.

További tartalmak