Hosszú Katinka már megszokta a vb-aranyat, edzője viszont majdnem sírt

Hosszú Katinka nagyon elfáradt, de elégedett teljesítményével a hangcsoui rövidpályás úszó-világbajnokságon, amelyen négy arany- és egy ezüstérmet szerzett.

Hangcsou, 2018. december 15. A nők 200 méter vegyesúszásában aranyérmes Hosszú Katinka az éremosztáson a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon 2018. december 15-én. MTI/EPA/Roman Pilipej A nők 200 méter vegyesúszásában aranyérmes Hosszú Katinka az éremosztáson a rövidpályás úszó-világbajnokságon (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)


A háromszoros olimpiai bajnok a szombati versenynapon lépett utoljára rajtkőre a vb-n, s 200 méter vegyesen diadalmaskodott - ebben a számban utoljára a 2012-es isztambuli rövidpályás világbajnokságon kapott ki.

„Azt gondolom, ez az igazi vegyesszám, a négyszázon inkább az állóképességre van szükség, míg a száz az sprintszám. Itt kétszázon azt kell tudni, hogy az ember gyorsan váltson az úszásnemek között, ehhez viszont rengeteget kell gyakorolni” – mondta.

Hosszú „hősiesen bevallotta” - ahogy fogalmazott -, hogy nagyon elfáradt a világbajnokság végére, de ahogyan az M4 Sportnak is elmondta, nagyon boldog, főleg a 200 méter vegyesen elért ideje miatt. Hozzátette, új edzőjének, Petrov Árpádnak a reakciói is feldobták a hangulatát.

„Árpi új színt visz bele ebbe az egészbe, majdnem elsírta magát az első vb-aranyunk után, amit együtt nyertünk. Ez most furán hangzik, de én már korábban egy kicsit hozzászoktam, de most ez így nagyon jó, egészen más világbajnokság volt” – nyilatkozta az MTI-nek.

Hosszú Katinka és Petrov Árpád (Fotó: borsonline.hu) Hosszú Katinka és Petrov Árpád (Fotó: borsonline.hu)


Az immár 17-szeres rövidpályás világbajnok Hosszú kijelentette, nem fog pihenni, folytatják a munkát, január elején már edzőtáborban lesz.

Röviden beszélt a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) által indítandó elitsorozatról is: „Egyelőre még nem láttam a dátumokat, sok minden függ majd attól is. Ugyanakkor azt gondolom, ez egyfajta válaszlépése a FINA-nak, ez pedig egy kis győzelem, hiszen ha minél többet tudunk versenyezni, annál jobb lesz az úszásnak” – utalt arra a vitára, amely a FINA és a sztárúszók között robbant ki egy - végül törölt - torinói verseny miatt.

Hosszú nyolc számban nevezett, végül hatban indult el Kínában, négy arany- és egy ezüstérmet szerzett. Szombati sikerét megelőzően, a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, valamint 100 méter háton lett második, pénteken pedig 100 méter vegyesen nyert.