Két magyar az első ötben 400 vegyesen a rövidpályás úszó-vb-n

Bernek Péter negyedik, Gyurta Gergely ötödik lett a 400 méteres vegyesúszás szombati döntőjében a kínai rövidpályás úszó-világbajnokságon.

Bernek Péter (Fotó: Facebook/MÚSZ) Bernek Péter (Fotó: Facebook/MÚSZ)


A szombati fináléban Bernek nagyon erősen kezdett, harmadiknak fordult pillangó után, Gyurta ekkor ötödik volt. Háton Bernek a második helyre úszott fel, láthatóan ekkor kezdett fogyni az ereje. Mell után a gyorsra a magyarok közül elsőként már Gyurta fordult rá negyedikként. Az éremszerzésre egyiküknek sem volt reális esélye, végül Bernek 4:04.71-gyel negyedikként, Gyurta pedig 4:04.74-gyel ötödikként csapott célba.

A számot végig vezetve, hatalmas előnnyel nyerte a japán Szeto Daija (3:56.43), második az ausztrál Thomas Fraser-Holmes (4:02.74), harmadik a brazil Brandonn Almeida (4:03.71) lett.

400 vegyes
A futam után a két magyar versenyző teljesen eltérő fizikai- és lelkiállapotban nyilatkozott. A teljesen kimerült Bernek azt mondta, azt követően, hogy gyakorlatilag a teljes nyarat kihagyta jórészt betegség miatt, és így nincs még tökéletes állapotban, egyáltalán nem kell szégyenkeznie egy világbajnoki negyedik hely miatt.


Ezzel szemben Gyurta feldúltan arról beszélt, nem tudja mi történhetett a vízben, hiszen a délelőtti előfutamban ennél jobban elfáradt. Úgy vélte, ha hozta volna a tavalyi, koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon úszott idejét, akkor most bronzérmet akasztottak volna a nyakába.