A kapitány Hosszú Katinkáról: Úgy tűnik, nem tud annyi számot vállalni

Meglepetésekben és papírforma eredményekben egyaránt gazdag országos bajnokságot tudhat maga mögött a magyar úszósport. Sós Csaba szövetségi kapitány értékelte az M4 Sportnak a négynapos versenyt.


„Van olyan számunk, amiben öten úszták meg az A szintet. Ez azt jelenti, hogy egy világbajnokságon középdöntőbe juthatnának, de abból hárman nem indulhatnak a számban. Tehát van egy-két nemzetközileg nagyon erős számunk, ám van gyengébb is” – értékelte a négynapos ob-t az úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba.

A kapitány megjegyezte, szombaton délben a szövetség elnöksége elé terjesztette a vb-csapat azt a részét, ami már biztos. „Őket világcsúccsal sem lehet kielőzni. Ezzel együtt még nem teljes a vb-keret, ott még be lehet kerülni, ahol üres helyek vannak” – tette hozzá.

Az ob egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy Hosszú Katinka harmadikként zárt 200 pillangón, így ebben a számban az őt megelőző Kapás Boglárka és Szilágyi Liliána indulhat a júliusi világbajnokságon.

„Lehet, hogy a jóisten akarta így. Úgy néz ki, hogy annyit számot nem tud vállalni, mint korábban vállalt” – fogalmazott a háromszoros olimpiai bajnokról, aki Rióban vegyesen és háton szerzett négy érmet, azokban a számokban pedig ott lesz a dél-koreai vb-n.

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: musz.hu) Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: musz.hu)


„Nekem Kozma Dominik volt a legkellemesebb meglepetés. Rég úszott ilyen nemzetközileg is ütős időt 200 gyorson” – utalt a zárónap egyik legnagyobb versenyére, amelyben Kozma Milák Kristófot utasította maga mögé.

Hozzátette, Németh Nándor 100 gyorson úszott országos csúcsára számított, és persze a 200 pillangó első két helyezettjét, így vb-résztvevőjét is méltatta.

„Kenderesi Tamás olyan időt úszott, amivel négy-öt évre visszamenőleg minden világversenyt megnyert volna. Nemcsak Milák Kristóf, ő is. Nyilván ez a legerősebb kettősünk a világbajnokságon.”

Az úszók debreceni országos bajnokságának eredményeit itt találja.