Musorujsag
Élő Eredmények

Szabó Szebasztiánnak hét Szabó Szebasztiánt kell megvernie a döntőben

m4sport.hu/M1
Sós Csaba szerint „hiányposztra érkezett” az ob-n többek között Milák Kristófot legyőző, júniusban honosított Szabó Szebasztián, aki azonban még nem tart ott, ahol sokan gondolják. A szövetségi kapitány Hosszú Katinkáról, Milákról, a vb-keretről és a magyar éremesélyekről is beszélt az M1 Ma este című műsorában.
Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: musz.hu) Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya (Fotó: musz.hu)

Kellemes teher nyomta az úszóválogatott szövetségi kapitányának vállát, hiszen rendkívül erős mezőnyből alakíthatta ki a végleges világbajnoki keretet, de ahogy mindig, ezúttal is volt egy-két kérdőjel.

„Minden egyes alkalommal – 30-40 évre visszamenőleg – van vita egy-két néven. Ez így volt most is, de a csapat adott” – jelentette ki Sós Csaba, aki 29 fős csapatot vezethet a dél-koreai Kvangdzsuban.

„Ez azért világbajnokság. Nagyon eltér az Eb-től, teljesen más a mezőny. Egy döntőbe jutás itt már nagyon komoly eredmény” – tette hozzá.

Hosszú Katinkáról beszélve elmondta, kicsit „aggódva” figyelte a háromszoros olimpiai bajnok utóbbi másfél évben mutatott formáját, ám amit a római Hét Domb (Sette Colli) elnevezésű versenyen letett az asztalra, az „több volt mint megnyugtató”.

„Régóta állítom, hogy jobbat tud annál, mint ami a legjobb időeredménye és amivel a világranglistát vezeti” – reagált, mikor Milák Kristófról kérdezték. Sós szerint is a háromszoros ifjúsági olimpiai győztes a 200 pillangó egyik legnagyobb esélyese, de Kenderesi Tamást is a dobogóra várja a rendkívül erős mezőny ellenére.

Először úszik magyar színekben az ob-n Milákot, Kenderesit és Cseh Lászlót maga mögé utasító Szabó Szebasztián, de nem mindenki örült a 23 éves vajdasági úszó honosításának, és ezt a kapitány is jól tudja.

Szabó Szebasztián (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) Szabó Szebasztián 50 és 100 pillangón is győzött az országos bajnokságon (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

„Elég komoly hullámverés van. Hogy mindenki világosan lássa: ő egy olyan magyar legény, akárcsak mi. Így beszél magyarul, és roppant kellemes fickó, nagyon tehetséges, hihetetlen fizikum, és pont azokat a számokat ússza, amikben mi az utóbbi években hiányt szenvedtünk” – így Sós, akiben azonban még vannak kételyek Szabóval kapcsolatban.

„Mindenképpen öröm, hogy bekerült a csapatba, de szerintem még nem tart ott, ahol azt sokan gondolják. Ez lesz az életében az első olyan megmérettetés, ahol nem elég az, hogy a tehetsége és a jó felkészülése okán úszik egy jó időt. Ezeket a távokat háromszor kell jól úszni, és harmadjára osztják az érmeket. Ezt ő még nem csinálta. Ráadásul a középdöntőben, döntőben rajta kívül hét Szabó Szebasztián lesz, és őket kell megverni” – utalt arra, hogy a sprintszámokban, így 50 pillén is hatalmas a verseny és nüanszok döntenek.

Hozzátette, Szabó egyéniben csak 50 pillangón indul, de biztos benne, hogy a váltókban is szerepet kap majd.

„A világranglistás helyezések alapján ezúttal négy-öt érmet várok, ekörül várható a mostani teljesítmény” – mondta. Hangsúlyozta, a rangsorok alapján három aranyesélyt lát, reméli, hogy ebből legalább egy meg is valósul.

A július 12. és 28. között zajló vizes vb eseményeit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

További tartalmak