Musorujsag
Élő Eredmények

„Lesz magyar az olimpián női 10 kilométeren” – Gellért Gábor nem aggódik a kvóta miatt

m4sport.hu
Bár egyik magyar, Olasz Anna és Rohács Réka sem szerzett olimpiai kvótát a kvangdzsui vb-n a nyíltvízi úszók női 10 kilométeres versenyében, Gellért Gábor szövetségi kapitány biztos abban, hogy lesz magyar induló Tokióban. Értékelések a vasárnapi verseny magyar szereplőitől.

„Nagyon jól sikerült betartani azt a taktikát, amit beszéltünk” – kezdte értékelését a 16. helyen végzett Olasz Anna, aki kiemelte, hatalmas „verekedés” volt az utolsó körben, de sikerült kimaradnia belőle és magához képest elöl haladt, ami egyik fő célja volt.

„Azt hittük, hogy hamarabb lesz egy ritmusváltás, ahogyan az előző vb-n is az utolsó 2,5 kilométer gyakorlatilag sprint volt. Erre számítottunk most is, ehhez képest lassabb volt az iram.”

Elmondta, formája és rutinja alapján a legjobb tízbe várta magát, ám nem csalódott, hiszen kiúszta magát. „Rosszabb, mint négy évvel ezelőtt, de mégsem fogom végigbőgni ezt az interjút, ahogy négy éve” – utalt a 2015-ös kazanyi világbajnokság 10 kilométeres számára, ahol 11. lett az olimpiai címvédő Risztov Éva mögött, ezzel kicsúszott az ötkarikás mezőnyből (igaz, utóbb végül szabadkártyával indulhatott Rióban).

„Úgy jöttem ide, hogy nem kockáztatok, de mindent megteszek az olimpiai kvalifikációért. Ezután a verseny után is abszolút pozitívan látom, hogy jövőre biztosan meglesz a kvóta” – fogalmazott a 25 kilométeren vb-ezüstérmes úszó.

„Nagyon erős volt a mezőny, ez nem egy ifi vb volt” – nyilatkozta az M4 Sportnak a szám másik magyarja, a junior vb bronzérmese, Rohács Réka, aki 22.-ként csapott a célba Kvangdzsuban az olimpiai távon.

Rohács szerint érezhető volt, hogy most indult először a felnőttek között világbajnokságon, tehát a rutin hiányzott, ám helyezésénél jobban bántja, hogy nem úgy sikerült a hajrá, ahogy eltervezte.

„De legalább most már látom, hogy egy erős mezőnyben, amiben mindenki topon van, mennyire vagyok elmaradva, és ezen mindenképp tudok majd csiszolni” – tette hozzá.

A szakág szövetségi kapitánya, Gellért Gábor is egyetértett abban Olasz Annával, hogy a vártnál kisebb volt a tempó, és pozitívan értékelte a két magyar úszását, amit látva meggyőződése, hogy valamelyikük kvótát szerez Tokióra.

„Nem aggódom. Teljesen pozitívan látjuk. Végig nagyon közel voltak az elejéhez, ráadásul sok ország már megszerezte a maga kvótáját. Úgyhogy azt gondolom, a jövő évi kvalifikációs versenyen, ahonnan 15-en jutnak ki, meg tudják csinálni. Tizenötben szinte lehetetlen, hogy ne legyen magyar, szóval lesz magyar az olimpián női 10 kilométeren” – jelentette ki az M4 Sportnak.

További tartalmak