Musorujsag
Élő Eredmények

Címvédés a nőknél és a férfiaknál, Olasz Anna 6. lett 25 kilométeren

Címvédés a nőknél és a férfiaknál, Olasz Anna 6. lett 25 kilométeren

MTI
A Koreai Köztársaságban zajló vizes világbajnokság pénteki napján a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyét a férfiaknál a francia Axel Reymond, a nőknél a brazil Ana Marcela Cunha nyert. A magyarok közül Rasovszky Kristóf feladásra kényszerült rosszullét miatt, Gyurta Gergely sokáig vezetett, végül tizedik lett. A nőknél Olasz Anna hatodikként csapott a táblára, Sömenek Okon Kata tőle alig lemaradva a nyolcadik helyen végzett.

A vb fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre lévő Joszuban a nyíltvízi úszóversenyek zárónapján eső, hatalmas köd és 23 Celsius fok fogadta a legbátrabb sportolókat, akik nekivágtak a gyilkos távnak. A férfiaknál 24-en, a nőknél – akik kilenc perccel később ugrottak vízbe – 19-en indultak.

A versenyzőknek nemcsak a távval, hanem az elemekkel is meg kellett küzdeniük, mivel időről időre óriási eső zúdult a helyszínre, jelentős széllel kísérve.

Csaknem két óra úszás után a mezőny szinte teljesen együtt volt a férfiaknál. A szám Európa-bajnoka azonban már nem volt köztük: Rasovszky Kristóf kétszer is hányt a verseny közben, így több mint kilenc kilométer megtétele után feladni kényszerült a viadalt.

A férfiak mezőnye körülbelül 18 kilométerig szinte teljesen együtt haladt, ekkor Gyurta Gergely kapcsolt magasabb fokozatra és 40 másodperces előnyre tett szert üldözőivel szemben az ekkor már folyamatosan szakadó esőben, az egyre nagyobb szél miatt emelkedő hullámok között. A nők versenyében mindkét magyar a középmezőnyben úszott, miközben hárman elléptek tőlük.

A 27 éves Gyurta folyamatosan növelte előnyét, 3500 méterrel a vége előtt már 1:23 perccel járt a mezőny előtt. Az utolsó kör megkezdésekor ugyanakkor látszott, hogy nem bírja a tempót, és úgy tűnt, rosszulléttel is küszködik. Fel is úszott rá gyorsan a boly, és könnyedén megelőzték. A versenyt elképesztően szoros hajrá végén, mindössze három századmásodpercnyi előnnyel a francia Axel Reymond nyerte.

Gyurta – aki végül a tizedik helyen ért célba – nem is tudott nyilatkozni, olyan sokat kivett belőle a táv. Mint kiderült, asztmás rohamot kapott a vízben, így az utolsó három kilométeren szinte nem is tudott levegőt venni.

Később az M4 Sport kamerái előtt érzelemdúsan értékelte a versenyét:

A nőknél a brazil Ana Marcela Cunha 2011, 2015 és 2017 után a negyedik világbajnoki aranyát gyűjtötte be ebbe a számban. A dél-amerikai klasszisnak ez már a második sikere volt a Koreai Köztársaságban, miután korábban 5 kilométeren is nyert. Olasz Anna hatodik, Sömenek Onon Kata nyolcadik lett.

„Tegnap még úgy keltem fel, hogy úgy éreztem, jól regenerálódtam a korábbi úszásokból, jó lesz ez a huszonöt, ehhez képest ma reggel úgy keltem fel, hogy ’most ez komoly, hogy nekem ma öt és fél órát kell úsznom’? Inkább aludtam volna. Aztán végül elkezdtük. Úgy voltam vele, hogy az első három óra szokás szerint könnyű lesz, ehhez képest rögtön feltettem magamban a kérdést, hogy mi az isten történik, mert olyan brutális tempót kezdtek el páran, amire még nem volt példa. Tízezernél úgy éreztem, nem tudom végigúszni, mert elkezdett fájni a vállam. Aztán úgy voltam bele, hogy körről körre haladunk, az utolsó egyenesben meg úgy voltam vele, ha ezt eddig végigúsztam, akkor lehajrázok mindenkit. Sokkal jobban érzem magam, mint tavaly, meg az elmúlt években. Most lettem hatodik, tízen 16., ötön 17., a csapatban nyolcadik, ennél azért sokkal előrébb várom magam minden számban. Viszont úgy gondolom, hogy a jövőre nézve ez egy nagyon jó előjel, mert az úszás nagyon jól ment és nagyon szoros versenyek voltak. Büszke vagyok magamra, hogy teljesítettem az összes számot, mert 26 évesen már lassabban regenerálódik az ember, mint 18 évesen. Ez a 25 egy igazi jellempróba volt” – mondta Olasz Anna, aki minden számban rajthoz állt.

Sömenek Onon Kata megjegyezte, elsősorban a hullámokkal való folyamatos küzdelem volt a legnehezebb.

„A legnagyobb probléma a hullámokkal volt, főként a vége felé, ezen kívül nem nagyon volt baj, maximum, hogy a víz fölötti pára miatt nem nagyon láttuk a bójákat. Az eső annyira nem zavart. Az elmúlt évek tapasztalata alapján azt hittem, hogy a háromnegyedétől nagyon rossz lesz, de most ez az érzés csak az utolsó körre volt jellemző. Nagyon elégedett vagyok, nyolcadik lettem, ami pontszerző hely. Szerintem még nem is volt ilyen pontszerzős helyezésem. Tavaly az Eb-n előtte a világbajnokságon sem értem el ilyen helyezést, úgyhogy nagyon boldog vagyok most.”

„Tegnap a váltónak a végén is hánytam egyszer, úgy néz ki, ez nem volt teljesen véletlen, az okát még nem tudjuk. Ma is a második körben volt egy, aztán mielőtt kiszálltam volna megint. A harmadik körben egészen jól éreztem magamat, azért is folytattam még egy darabig, de a második (hányás) után éreztem, hogy nem kell ezt a 25 kilométert most erőltetni, ez nem az a táv, amit így le lehet nyomni. Inkább kiszálltam. Bíztam benne, hogy Gege (Gyurta Gergely) jól fog menni, jól is ment sokáig, de sajnos ő is rosszul lett a végén. Ezt most nem a legjobban jött ki nekünk, fiúknak, ezen a 25 kilométeren. Szerencsére a lányok helytálltak” – mondta Rasovszky Kristóf, aki Olasz Annával együtt szombaton már Kanada felé veszi az irányt, két nap múlva ugyanis 10 kilométeres világkupa futamot rendeznek a Lac Saint-Jean tónál.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfi 25 km, világbajnok:

Axel Reymond (Franciaország) 4:51:06.2 óra
2. Kiril Beliajev (Oroszország) 4:51:06.5
3. Alessio Occhipinti (Olaszország) 4:51:09.5
10. GYURTA GERGELY 4:52:57.5
Rasovszky Kristóf feladta a versenyt.

nyíltvízi úszás, női 25 km, világbajnok:

Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:08:03.0 óra
2. Finnia Wunram (Németország) 5:08:11.6
3. Lara Grangeon (Franciaország) 5:08:21.2
…6. OLASZ ANNA 5:11:51.5
…8. SÖMENEK ONON KATA 5:11:54.7

Borítókép: Joszu, 2019. július 17. Olasz Anna a kvangdzsui vizes világbajnokság nyíltvízi úszásának női 5 kilométeres versenyében Joszuban 2019. július 17-én. MTI/AP/Mark Schiefelbein

További tartalmak