Az olimpiai bajnok kételkedik a vizes vb úszóversenyeinek tisztaságában

Rio olimpiai bajnoka és a budapesti vb aranyérmese, Lilly King kijelentette, arra számít, hogy a kvangdzsui vizes világbajnokság vasárnap kezdődő úszóversenyein olyanok is medencébe ugranak majd, akik tiltott teljesítményfokozó szerekkel élnek.

(fotó: EPA) Lilly King (fotó: EPA)A 22 éves amerikai úszó, akinek szavait a BBC idézte, hozzátette, nem teljesen elégedett a nemzetközi szövetség doppingellenes törekvéseinek eredményességével.

„Számomra nyilvánvaló és meggyőződésem, hogy sok úszótársam ezt mondaná, olyanokkal is kell versenyeznünk a világbajnokságon, akik doppingolnak. És ami szomorú, hogy erre nem nekünk kellene felhívni a figyelmet.”

„Nem tudom megmondani, pontosan minek, de valaminek változnia kell. Szomorú, hogy mindannyian versenyeztünk olyan tiltott szerhasználók ellen, akik ezen a világbajnokságon ugyanúgy rajthoz állnak.”

King véleményének legfőképp amiatt adott hangot, mert a kínaiak háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok úszója, Szun Jang januárban a FINA felmentése által megúszta az örökös eltiltást, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan doppingolt.

Szun tagadta a vádakat, de az ügy nagyon homályos. 2014-ben egyszer már eltiltották három hónapra, így a következő örökre szólt volna. 2018 szeptemberében egy kínai verseny után ellenőrizték volna, de Szun állítása szerint nem volt meggyőződve a doppingellenőrök alkalmasságáról, ezért arra utasította a biztonsági személyzetét, hogy semmisítsék meg a doppingmintákat.

(fotó: EPA) Szun Jang (fotó: EPA)A FINA végül arra hivatkozva mentette fel, hogy az eljáró bizottsági tagok felkérése nem szabályszerűen történt. Az ügyet jelenleg a nemzetközi Sportdöntőbíróság tárgyalja.

Szun nem kimondottan népszerű az úszók körében, a 2016-os riói olimpián (ahol 200 gyorson nyert aranyérmet) az ausztrál Mack Horton nevezte nyíltan csalónak.

A vizes vb medencés úszóversenyei vasárnap kezdődnek, a részletes programot és a magyar indulókat ebben a cikkünkben találja.