Hosszú Katinka minden idők 7. legjobb idejével középdöntős 200 vegyesen

Hosszú Katinka magabiztosan győzött női 200 méter vegyesen a kwangdzsui vizes világbajnokság medencés úszóversenyének vasárnap hajnali előfutamában - Jakabos Zsuzsanna futamában hatodik, összesítésben 17. helyen zárt - és a legjobb idővel jutott a középdöntőbe.

Az elődöntőket és a döntőket közép-európai idő szerint 13 órától rendezik, az M4 Sport és az m4sport.hu pedig élőben közvetíti őket és Hosszú Katinka mellett Késely Ajnának, Kapás Boglárkának, a férfiak a 4x100-as gyorsváltójának és Szabó Szebasztiánnak is szurkolhatnak a magyar nézők. 

A délelőtti előfutamokban a sort Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna nyitotta 200 méter vegyesen, előbbi sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban (is).

Mindkét magyar a harmadik előfutamban kapott helyet, a szám olimpiai bajnoka és világcsúcstartója szenzációs, 2:07.02-es idővel ért célba. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt - a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert. Ebből a hétből egyébként öt az övé, csak Siobhan-Marie O’Connor (2:06.88) és Ariana Kukors (korábbi WR, 2:06.15) fér be mellé.

Hosszú teljesítményén csak ámultak a szakírók, hiszen a statisztikák szerint minden idők legjobb előfutamos teljesítményét láthatta a közönség. A háromszoros olimpiai bajnok a 200 vegyes utolsó résztávján, gyorson 30.23-at repesztett, ami gyorsabb volt a kazanyi vb-n úszott 2:06.12-es világcsúcs ugyanezen résztávján produkált időnél (30.48).

Hosszú 200 vegyesen a 2012-es londoni játékok óta nem talált legyőzőre.

Jakabos 2:13.29-cel éppen csak kicsúszott az elődöntő 16-os mezőnyéből. Hosszú csak az elődöntő után nyilatkozik majd, míg Jakabos elmondta, csak magára próbált figyelni, és annak tükrében, hogy az elmúlt hónapokban nem igazán ment neki az edzés, ezt kifejezetten jó úszásnak tartja.

A női 200 méter vegyes előfutamaiból továbbjutó versenyzők sorrendben:

Fotó: m4sport.hu Fotó: m4sport.hu