Musorujsag
Élő Eredmények

Késely Ajna országos csúccsal vb-negyedik, Hosszú legjobb idővel döntős

m4sport.hu
400 gyorson a verhetetlennek hitt Ledeckyt legyőzték, Kapás Boglárka a hatodik helyen ért célba. Hosszú Katinka laza úszással lett döntős 200 vegyesen.
Késely Ajna a női 400 méteres gyorsúszás előfutama után. MTI/Kovács Tamás

Késely országos csúccsal maradt le a dobogóról, Kapás hatodik 400 gyorson

A kvangdzsui világbajnokság első magyar érdekeltségű döntőjében egyből két versenyzőnknek szoríthattunk. Késely Ajna a harmadik helyen jutott döntőbe, míg Kapás Boglárka a hetedik helyen jutott tovább.

Késely végül országos csúccsal a negyedik helyen végzett. A 17 éves versenyző 4:01.31 perces idővel csapott célba, a szám másik magyar versenyzője, Kapás Boglárka – a korábbi hazai rekorder (4:02.37) – 4:05.36-tal hatodik lett. A számot Katie Ledeckyt legyőzve az ausztrál Ariarne Titmus nyerte.

Késely a hármas, Kapás az egyes pályáról vágott neki a távnak, előbbi közel fél másodperccel erősebben kezdett, mint a délelőtti előfutamban, ahol egyéni csúcsot úszott. A táv feléhez érve az ausztrál Ariarne Titmus vezetett az olimpiai bajnok amerikai Katie Ledecky és a magyar tinédzser előtt. Ledecky és Titmus az utolsó két hosszra ellépett, Késely a másik amerikaival, Leah Smith-szel volt hatalmas harcban a bronzéremért. Szinte együtt fordultak rá az utolsó 50-re, és úgy tűnt, Késely kicsit előrébb van, de Smith végül egy jobb benyúlással, két századdal nyert.

Gyerekfejjel csalódott vagyok, de ha leülök majd és végiggondolom, azt fogom mondani, ennek így kellett történnie. Még fiatal vagyok ahhoz, hogy csalódott legyek. Nagyon boldog vagyok, hiszen hatalmas motiváció, hogy Ledecky mellett úszhattam. A két évvel ezelőtti világbajnokságon a szélen úsztam, most pedig a nagyok között küzdhettem a dobogóért. Tanulnom kell ezt a helyzetet is” – nyilatkozta Késely, és megjegyezte, nagyon szeretett volna érmet szerezni.

Kapás Boglárka elmondta, maximálisa kiúszta magát, ugyanakkor egy kicsivel jobb időt szeretett volna. „Még mindig egy kicsit el vagyok szokva a gyorstól” – tette hozzá Kapás, aki biztos volt abban, hogy fiatal honfitársa megdönti az országos csúcsát.

Hosszú Katinka legjobb idővel döntős 200 vegyesen

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis – aki sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban – az előfutamban 2:07.02 perces teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt – a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert.

A helyi idő szerint esti elődöntőben aztán a pillangót és a hátat követően még egy hajszállal délelőtti teljesítménye előtt járt, de mellen önmagához képest kissé visszaesett, így végül a gyors után 2:07.17-tel csapott célba.

Hosszú a második kanadai Sydney Pickremnél több mint másfél másodperccel jobbat úszott.

„Szerettem volna 2:07 alatt úszni, éreztem, hogy bennem van. Azokat a 2:08-as időket, amiket év közben úsztam, mind-mind edzésből érkezve teljesítettem. Ez nekem már előre azt mutatta, hogy a könnyítésnél ezek bőven jobb idők lesznek. Erre a világbajnokságra úgy jöttem, hogy nézzük meg, hol tartunk egy évvel az olimpia előtt. Ilyen szempontból jó helyen vagyok, de azért érzem a vérszagot ott a piros csík körül” – utalt a világcsúcsra Hosszú.

A döntőt hétfőn közép-európai idő szerint 14.25-kor rendezik.;

Szabó Szebasztián döntős 50 méter pillangón 

Szabó Szebasztián döntőbe jutott 50 méter pillangón.

A zentai születésű, nemrég honosított versenyző két századdal rosszabbat úszott, mint az előfutamban, 23.09 másodperccel futamában a második lett, ezzel összesítésben a hatodik idővel került a fináléba. A hétfői döntőt közép-európai idő szerint 13.47 órakor rendezik.

A 4×100 méteres férfi gyorsváltó világbajnoki hetedik

A Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor összeállítású kvartett 3:12.85 perces idővel csapott célba.

A délelőtti előfutamok során Kozma és Németh mellett még Bohus Richárd és Szabó Szebasztián szerepelt a csapatban – utóbbi parádés teljesítményt nyújtott, de este az 50 méter pillangón elődöntőjében volt érdekelt -, és harcolta ki a nyolcadik helyen a döntős szereplést, egyben begyűjtötte a tokiói olimpia kvótát.

Két évvel ezelőtt a négyes a vb egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Duna Arénában, ám Sós Csaba szövetségi kapitány már korábban is óvatosságra intett, hogy már a döntős szereplés is jelentős sikernek számítana a dél-koreai világbajnokságon.

A váltó végül a selejtezőhöz képest egy helyet előrelépve a hetedik lett, míg a számot az amerikaiak 3:09.06-tal nyerték.

Peaty fantasztikus világcsúcsa 100 méter mellen

Adam Peaty világcsúcsot ért el 100 méter mellen, a brit klasszis a középfutamban 56.88 másodpercre javította önmaga 57.10-es, tavaly nyáron felállított idejét. Ez volt az első világcsúcs Kvangdzsuban.

Vasárnapi eredmények:

férfiak:

400 m gyors, világbajnok:
Szun Jang (Kína) 3:42.44 perc
2. Mack Horton (Ausztrália) 3:43.17
3. Gabriele Detti (Olaszország) 3:43.23

4×100 m gyorsváltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Zach Apple, Nathan Adrian) 3:09.06 perc
2. Oroszország (Vlagyiszlav Grinyev, Vlagyimir Morozov, Kliment Kolesnyikov, Jevgenyij Rilov) 3:09.97
3. Ausztrália (Cameron McEvoy, Clyde Lewis, Alexander Graham, Kyle Chalmers) 3:11.22
…7. Magyarország (Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor) 3:12.85

nők:

400 m gyors, világbajnok:
Ariarne Titmus (Ausztrália) 3:58.76 perc
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 3:59.97
3. Leah Smith (Egyesült Államok) 4:01.29
4. Késely Ajna 4:01.31
…6. Kapás Boglárka 4:05.36

4×100 m gyorsváltó, világbajnok:
Ausztrália (Bronte Campbell, Brianna Throssell, Emma McKeon, Cate Campbell) 3:30.21 perc
2. Egyesült Államok (Mallory Comerford, Abbey Weitzeil, Dahlia Kelsi, Simone Manuel) 3:31.02
3. Kanada (Kayla Sanchez, Taylor Ruck, Penny Oleksiak, Margaret Macneil) 3:31.78

A hétfői program – élőben az M4 Sporton és az m4swport.hu-n:

előfutamok 3.00

női 100 m hát (Hosszú Katinka, Burián Katalin)
férfi 100 m hát (Bohus Richárd)
női 100 m mell (Sztankovics Anna)
férfi 200 m gyors (Kozma Dominik)
női 1500 m gyors (Késely Ajna)

elődöntők, döntők 13.00

férfi 100 m mell DÖNTŐ
női 100 m pillangó DÖNTŐ
férfi 100 m hát elődöntő
női 100 m mell elődöntő
férfi 50 m pillangó DÖNTŐ
női 100 m hát elődöntő
férfi 200 m gyors elődöntő
női 200 m vegyes DÖNTŐ

A medencés úszóversenyek teljes menetrendjét itt találja.

További tartalmak