Hosszú: Minden aranynak megvan a maga története (interjúk)

Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek második napján, míg Szabó Szebasztián ötödik lett 50 méter pillangón, Kozma Dominik pedig a hatodik idővel jutott fináléba 200 méter gyorson. Mindhárman elégedettek voltak az eredménnyel.

Hosszú Katinka (m4sport.hu)
Hosszú Katinka újra megmutatta Kvangdzsuban, hogy egyértelmű egyeduralkodója a vegyesúszásnak a nők mezőnyében. Mostani aranyának különösen örül, a mögötte álló nehéz év miatt.

„Az első előfutami úszásom után, amikor 07:0-át úsztam, akkor nagyon belekerült a fejembe a világcsúcs, hogy az milyen szép és milyen jó lenne, aztán délután, amikor 07:1-et úsztam, bosszankodva szálltam ki a medencéből. Át kellett gondolnom és értékelnem ezeket az időket, és azt, hogy milyen messziről jöttem, a tavalyi évet tekintve. Ha tavaly Glasgowban valaki azt mondja, hogy most 07.0-át fogok úszni az előfutamban, azt előre aláírtam volna. Ma délután úgy jöttem a döntőre, hogy szeretném megvédeni a címemet, és szeretném élvezni az úszást, meg örülni az eredménynek, amit elérek, főként azért, mert tudom, hogy milyen nehéz volt ez az egy év. Azt is tudom, hogy van még egy évem, hogy igazán formában legyek, azon leszek, hogy jó egy másodperccel gyorsabb legyek, mint most.” – mondta boldogan a 200 vegyest magabiztosan nyerő Hosszú Katinka.
Azért is különleges ez a vb-cím, mert az első, amelyet nem volt férje, Shane Tusup irányításával ért el.
„Természetesen nagyon sokat jelent ez az arany. Minden aranynak és minden versenyszámnak megvan a maga kis története. Annak, aki leúszta és megdolgozott érte, annak nagyon sokat mond egy-egy aranyérem. Ennek meg pláne egy nagyon kemény története van, és nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült ideérnem idén” – beszélt a mostani címvédés fontosságáról kiváló úszónk.

Szabó Szebasztián 50 méter pillangón saját országos csúcsát kilenc századdal megjavítva, 22.90-es idővel az ötödik lett.

Kozma Dominik a 200 méter gyors elődöntőjében 1:45.57-es idővel csapott célba, amivel összesítésben a hatodik helyen jutott a fináléba. A magyar úszó élvezte a versenyt, és bizakodással néz a döntő elé, mert úgy érzi, hogy tud javítani.

„Jól éreztem magam. Próbáltam ugyanazt úszni, mint reggel, de valamennyi maradt még ebben is. Nem úgy úsztam ki az utolsó pár métert, ahogy szerettem volna. Igazából láttam, hogy elől vagyok, azt hittem, második leszek, de nem baj, a 44:9 azért elég jó idő. Holnap én is szeretnék 45 alá kerülni, remélem lesz rá lehetőség. Rengeteg munkám van ebben az évben, elég jól is ment, bár volt egy-két baki, de amit lehet, azt használjuk ki. A körülöttem lévő emberek nem érdekeltek a vízben, csak a saját ritmusomat akartam úszni, vagyis úszni szépen, nyugodtan 150-ig, aztán az utolsó 50-et elkezdeni erősíteni, szerintem jól megcsináltam. Ahhoz képest, hogy maradt benne, és ennyire jól esett, majdnem egyéni és országos csúcs lett. Remélem, ezzel lesz lehetőségem holnap oktatni a mezőnyt”- mondta önbizalomtól telten Kozma Dominik.

Bohus Richárd ugyan a előfutamok során csak a 18. lett, ugyanakkor az egyik, ugyancsak elődöntős versenyző, az olasz Simone Sabbioni úgy jutott be, hogy teljesen egyedül úszta le a távot, mivel a lábtámasza többször is letört. A vb illetékesei - Sós Csaba szövetségi kapitány "jelzésére" - ezért úgy döntöttek, hogy mindkét tartalék részt vehet az esti programban.
Bohus így kilencediknek megkapta a 0-s pályát, s ugyan a fináléra nem volt esélye, de 53.94-es idővel, egyéni legjobbját öt századdal megjavítva összesítésben a 15. helyen zárt.