Szabó Szebasztián országos csúccsal ötödik 50 pillangón

Szabó Szebasztián országos csúccsal ötödik lett 50 méter pillangón hétfőn, a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek második napján.


A 23 éves, zentai származású magyar versenyző 22.90 másodperces idővel csapott célba.

Szabó az előfutamban és az elődöntőben szinte ugyanolyan teljesítmény nyújtott (23.07 és 23.09). A fináléban aztán a 7-es pályán közepesen rajtolt, de remek versenyzéssel további kilenc századot faragott a debreceni ob-n úszott rekordjából, s a szám világcsúcstartóját, az ukrán Andrij Govorovot is megelőzte.

Szabó Szebasztián 2017 decemberéig szerb színekben versenyzett, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) júniusban fogadta el honosítási kérelmét.

„Nagyon jó idő, a helyezés azért lehetett volna jobb. Egy párszor még edzeni kell ahhoz, hogy ott legyek a dobogón, de első világbajnoki döntőnek ez nagyon jó volt. A reakció és a víz alatti mozgás is rendben volt, talán az utolsó tíz méterem lehetett volna jobb. Ha így folytatom, akkor talán majd két év múlva..." - nyilatkozta Szabó, aki még a vegyesváltó tagjaként kaphat szerepet a vb-n.

Az aranyérmet a címvédő amerikai Caeleb Dressel nyerte.

Eredmények:
férfi 50 m pillangó, világbajnok:
Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 22.35 másodperc
2. Oleg Kosztyin (Oroszország) 22.70
3. Nicholas Santos (Brazília) 22.79
....5. SZABÓ SZEBASZTIÁN 22.90

Bohus Richárd a férfi 100 méteres hátúszás előfutamában a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én. MTI/Kovács TamásBohus Richárd a 15. helyen végzett 100 méter háton.

Bohus ugyan a előfutamok során csak a 18. lett, ugyanakkor az egyik, ugyancsak elődöntős versenyző, az olasz Simone Sabbioni úgy jutott be, hogy teljesen egyedül úszta le a távot, mivel a lábtámasza többször is letört. A vb illetékesei - Sós Csaba szövetségi kapitány "jelzésére" - ezért úgy döntöttek, hogy mindkét tartalék részt vehet az esti programban.

Bohus így kilencediknek megkapta a 0-s pályát, s ugyan a fináléra nem volt esélye, de 53.94-es idővel, egyéni legjobbját öt századdal megjavítva összesítésben a 15. helyen zárt.

„Nagyon hálás vagyok az edzőimnek, ez értük ment, bár azért pár századdal lehetett volna jobb. Ez egy örömúszás volt, de ahhoz képest azt gondolom jó volt, ennek az időnek örülök" - nyilatkozta Bohus, majd viccesen megjegyezte, valószínűleg ő az első a vb-k történetében aki a 0-ás pályán úszhatott elődöntőt.