Musorujsag
Élő Eredmények

Hatalmas részvételi rekord a budapesti junior úszó-vb-n

mti
Százharminc nemzet több mint 1000 versenyzőjének részvételével augusztus 20-án kezdődik a Duna Arénában a 7. junior úszó-világbajnokság – amelynek eseményeit élőben követhetik a közmédia felületein.
Berecz Blanka (fotó: MTI/EPA/NOB/Joel Marklund) Berecz Blanka (fotó: MTI/EPA/NOB/Joel Marklund)

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a hazai versenyzők pénteki sajtónyilvános edzése után kiemelte, hogy ez a szám hatalmas részvételi rekord, ahogy mondta, mindenki itt lesz, aki ebben a korosztályban (14-17 éves lányok, 15-19 éves fiúk) számít az úszósportban. A 2006-ban indult eseményen eddig a 2013-as dubaji vb volt a csúcstartó, akkor 91 ország 700 úszója indult.

Wladár hozzátette: minden feltétel adott ahhoz, hogy az augusztus 20. és 25. között egy kiváló eseményre kerüljön sor a Duna Arénában, ahol azok a versenyzők ugranak vízbe, akik majd a 2027-es felnőtt budapesti vb-in is főszereplők lehetnek.

Petrov Iván utánpótlás szövetségi kapitány jelezte, a junior vb-n 30 magyar versenyző áll rajthoz.

Fábián Fanni (fotó: MTI/Balogh Zoltán) Fábián Fanni (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Ez lesz minden idők eddigi legerősebb junior vb-je, bár kicsit szokatlan időpontban rendezik, hiszen a versenyzők ilyenkor, augusztus végén általában már a jól megérdemelt pihenőjüket töltik” – hangsúlyozta Petrov, aki konkrét jóslásokba egyelőre nem bocsátkozott, mert csak vasárnap zárulnak le a nevezések, s akkor lesznek végleges rajtlisták. Annyit elárult, hogy döbbenetesen erős csapattal érkeztek például az amerikaiak.

„Ebben a magyar csapatban most nincsenek Milák Kristófok és Késely Ajnák, akik két évvel ezelőtt az indianapolisi junior vb-n remekül helytálltak, de van például egy Berecz Blanka, aki eddig minden versenyt megnyert, ahol elindult” – jelentette ki Petrov Iván, aki szerint Bereczen kívül még Kós Hubert, Zombori Gábor, Fábián Fanni, Mihályvári-Farkas Viktória és Török Dominik esélyes az éremszerzésre.

Wladár Sándor bátrabban tippelt, azt mondta, hogy három dobogós, valamint több pontszerző helyezésben bízik.

Zombori Gábor (fotó: MTI/Balogh Zoltán) Zombori Gábor (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Magyar Úszó Szövetség írásos tájékoztatása szerint az egyik legnagyobb hazai éremesélyes az ifjúsági olimpiai bajnok és 2017-es EYOF-győztes Berecz Blanka (Kőbánya SC), aki fő számában, 200 m pillangón a junior Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert.

Rajta kívül még jól szerepelhet Mihályvári-Farkas Viktória (Ferencváros), aki az idei junior Eb-n egy ezüst- (400 m vegyes) és egy bronzérmet (1500 m gyors) szerzett, Kós Hubert (UTE), aki a 2019-es EYOF-on négy számban is második lett (200 és 400 m vegyes, 100 m hát, 100 m pillangó), valamint Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE), aki az idei junior Eb-n a 4×200 m-es gyorsváltóval szerzett bronzérmet.

További tartalmak