2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Csak ön után: az angol-belga rangadó vesztese lesz nyertes?

m4sport.hu
Győzni vagy nem győzni? Számolgatni, tervezgetni vagy őszintén, tervezés nélkül futballozni? A világbajnokság G csoportjában a már egyaránt biztos továbbjutó Anglia és Belgium egymás ellen játszik a csoportgyőzelemért, amit az eredmények alakulását figyelembe véve nem biztos, hogy előnyt jelenthet megszerezni.
Fura a helyzet a G csoport élén (fotó: EPA/RITCHIE B. TONGO)

Tegyük fel…

A világbajnokság küzdelmeinek jelenlegi állása szerint könnyen előfordulhat, hogy a végső győzelem legnagyobb esélyeseként emlegetett Brazília megnyeri az E csoportot, míg a címvédő németek pedig a második helyen lépnek tovább az F jelű négyesből, amin azt eredményezné, hogy a két gigász már a legjobb 16 között összecsapna.

A G csoport győztese, tehát Anglia vagy Belgium a H csoport második helyezettjével kerülne szembe (Japán, Szenegál vagy Kolumbia) és ha azon a párharcon túllép, egy esetleges brazil-német csata győztesével találkozhat.

Már a 16 között megismétlődhet a 2014-es vb brazil-német elődöntője (fotó: EPA/YURI KOCHETKOV)

Ezt a forgatókönyvet alapul véve a G csoport második helyezettje a H csoport győztesével (Japán, Szenegál vagy Kolumbia) kerülne szembe, míg a nyolc között – jó eséllyel, de közel sem garantáltan – egy Mexikó–Svájc meccs túlélője jöhet. Persze ez az elmélet még számos helyen borulhat.

Gareth Southgate, az angolok és Roberto Martínez, a belgák kapitánya egyaránt cáfolta, hogy a második helyre pályáznának. 

A belgáknak és az angoloknak a szerzett pontjaik, góljaik száma, illetve a gólkülönbségük is megegyezik, így ha egymás ellen döntetlent érnének el, a fair play pontok (sárga- és piros lapok), de akár sorsolás is dönthet a csoportelsőségről. A fair play pontok jelenleg Angliát teszik a négyes élére.

Az angoloknak kettő, a belgának három sárga lapjuk van (forrás: M4 Sport) Az angoloknak kettő, a belgának három sárga lapjuk van (forrás: M4 Sport)

Amikor csütörtök este 20 órakor majd egymás ellen lépnek pályára, az angolok és a belgák pontosan tudni fogják, a többi csoport végeredménye hogyan alakult. A lehetséges ellenfelek mellett azonban további előnye is lehet a második helynek.

Aki a második helyen lép tovább, a döntőig vezető három kieséses meccséből kettőt Moszkvában játszhatja, míg a csoportelső három különböző városban (Rosztov-Don, Kazany, Szentpétervár), azaz sokkal több idő és energia megy el az utazásra.

Gareth Southgate kijelentette, „át kell gondolniuk a helyzetet és nem biztos, hogy előnyt jelent a csoport első helye”, ahol Anglia jelenleg áll.

(fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

A taktikázás azonban nem biztos, hogy kifizetődő, Roberto Martínez erre hívta fel a figyelmet: „A labdarúgás általában megbüntet, amikor nem tökéletes profizmussal állsz hozzá egy helyzethez” – mondta a belgák spanyol kapitánya.

(fotó: EPA/PETER POWELL)

Az angol sajtóban hasonlóan vélekedett John Cross, a Daily Mirror újságírója: „Mindig veszélyes direkt a második helyen végezni csak azért, mert az az út könnyebbnek tűnik.” Hozzátette, ez nem is vallana Gareth Southgate-re, nem így ismeri az angol kapitányt.