2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Nem tiltják el a vitatott svájci gólöröm szereplőit

BBC/MTI/m4sport.hu
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem tiltja el Granit Xhakát, Xherdan Shaqirit és Stephan Lichtsteinert, akik a Szerbia elleni világbajnoki csoportmérkőzésen Albánia címerállatát, a kétfejű sast imitálták a kezükkel – írja BBC. Mindhárom játékost pénzbírsággal sújtották.
 

Svájc 0–1-ről fordított 2–1-re Szerbia ellen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában, a győztes gól a 90. percben született. A svájciak mindkét találatát koszovói albán származású játékos, Xhaka és Shaqiri szerezte. A gólörömös kép heves vitát váltott ki.

A FIFA fegyelmi bizottsága 10 ezer svájci frankra (2,8 millió forint) büntette, valamint figyelmeztette Xhakát és Xherdan Shaqirit, míg a csapatkapitány Lichtsteinert ötezer svájci frankra (1,4 millió forint) büntette, mert csatlakozott társai gólöröméhez.

A világszervezet hétfői indoklása szerint a labdarúgóknak „a tisztességes játék elleni sportszerűtlen vétségük” miatt kell fizetnie.

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, a két ország kapcsolata továbbra is rendkívül feszült.

A nemzetközi szövetség elmarasztalta a szerb szövetséget (FSS) is, amiért a csapat szurkolói politikai tartalmú feliratokat, jelképeket mutattak fel a lelátón. Nekik 54 ezer svájci frankot (15,2 millió forint) kell befizetniük.

Slavia Kokezát, az FSS elnökét, valamint a szerb válogatott szövetségi kapitányát, Mladen Krstajicot is megbüntették (5000-5000 svájci frank) a mérkőzés játékvezetőjére tett megjegyzéseik miatt. Utóbbi úgy fogalmazott, Felix Brych játékvezetőnek a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt kellene felelnie cselekedeteiért.

Borítókép: Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröme a Svájc-Szerbia vb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Laurent Gillieron)