2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

Leekens a belgákról: Ez a csapat megegyezik az enyémmel

M4 Sport
A magyar válogatottat júniusban menesztett szövetségi kapitánya, Georges Leekens úgy gondolja, még tovább fejlődhet hazája, a világbajnokság elődöntőjében vereséget szenvedő Belgium nemzeti csapata. A játékosokra már csak azért is büszke, mert többükkel együtt dolgozott.
 

A 69 éves szakember Budapesten nézte meg a belga-francia elődöntőt, mely után a vereség miatt csalódottan, de a szereplésük miatt a honfitársaira büszkén nyilatkozott az M4 Sportnak.

Meglátása szerint az eltiltott Meunier nagyon hiányzott a jobb oldalról, míg a középpályások nem tudták a korábban megszokott szintet hozni, túl sok labdát adtak el. Így hiába védett remekül Courtois és teljesített világklasszisként Hazard, nem bírtak a vébén eddigi legjobb teljesítményüket nyújtó franciákkal.

„Griezmann és Mbappé is kiváló volt, a középpályások uralták a területüket. Bosszantó, hogy szögletből kaptuk a gólt, mert Belgium hagyományosan erős a pontrúgások védekezésében, de most nem koncentráltunk eléggé. Franciaország megérdemelte, hogy  döntőbe jusson, nekünk pedig a bronzérmet kell megszereznie, ami történelmi siker lenne. Belgium büszke lehet erre a csapatra, én is az vagyok.”

Már csak azért is, mert ahogy azt Leekens lépten-nyomon mantrázza, második belga kapitánykodása idején a játékosok nagy részével együtt dolgozott. „Vannak, akik kedvelnek, és vannak, akik nem szeretnek, de ez nem az én problémám. Az én feladatom az volt, hogy ezt a fiatal csapatot összehozzam, hogy az akkor még csak 18-20 éves srácokkal elkezdjünk felépíteni valamit.”

A 2012-es Európa-bajnokságra nem sikerült kijutni „és akkor mindenki azt mondta ezekre a srácokra, hogy vesztesek” – fűzte hozzá a tréner.

„De én tudtam, hogy idő és türelem kell nekik, hogy felépítsenek valamit. 2014-ben már negyeddöntősök voltak, míg két évvel később az Eb-n például a magyar válogatottat győzték le négy nullára. Folyamatosan növekedtek, tapasztaltabbak lettek, olyan klubokba kerültek, mint a Manchester United, a Manchester City vagy a Chelsea, bajnokságokat, Bajnokok Ligáját nyertek és ezt most kamatoztatni tudják a válogatottnál. Ezek ugyanazok a fickók, akiket én elindítottam az úton, de akkor fiúk voltak, most meg igazi férfiak. Időre volt szükségük. Ez a mostani kezdőcsapat, szinte teljesen megegyezik azzal, amit én küldtem pályára még 2011-ban. A következő években még tovább fejlődhetnek. És akkor a válogatottal is nyerhetnek trófeákat.”

Leekens fontosnak tartja, hogy bizalmáról biztosította az ifjú titánokat és hosszú távon gondolkodott.

„Amit én adtam ennek a csapatnak, az a támogatásom volt. Nem helyeztem nyomás alá, nem öltem meg őket. Kritizálni könnyű, de én azt mondtam nekik, hogy el fog jönni majd az idejük. Egyre kevesebbet fognak hibázni, fejlődnek majd a védekezésben és a támadásban is. Ez egy intelligens játékosokból álló csapat. Tehetségesek és keményen dolgoznak. Meg kellett győznöm őket arról, hogy hosszú távon sikeresek lesznek és hogy ne a személyes sikereket nézzék, hanem a csapat érdekét. Fontos a hosszú távú gondolkodás. Büszke vagyok például a németekre, hogy Löwöt megerősítették a pozíciójában  a gyenge vébészereplés után. Ez a stabilitás nagyon fontos, Belgiumnál a játékosok testesítik meg ezt.”

 

Georges Leekens a magyar válogatott élén töltött időszakról is részletesen nyilatkozott az M4 Sportnak, melyet itt tekinthet meg, illetve olvashat el.