2018-as Labdarúgó-Világbajnokság

Vissza az

-ra

Élő stream csatornák X
×

16 éve nem ért véget vb döntő a 90 perc alatt

m4sport.hu
A legutóbbi két döntőben csak a ráadásban esett gól, a horvátok már túl vannak három hosszabbításos meccsen.
epa06878667 French fans at a public viewing in the Paris city hall square wait for the start of the FIFA 2018 World Cup semi final match between France and Belgium in Paris, France, 10 July 2018.  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Francia öröm a döntőbe jutás után. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

A francia labdarúgó-válogatott még soha nem szenvedett vereséget a horvát együttestől, amellyel vasárnap, az oroszországi világbajnokság döntőjében története során már hatodik alkalommal mérkőzik meg.

A két válogatott legemlékezetesebb mérkőzése az első volt, az 1998-as vb elődöntőjében. A házigazda franciák Lilian Thuram két góljával győztek, a 142-szeres válogatott előtte és utána sem volt eredményes a nemzeti együttesben, amelyben 14 éven át szerepelt.

A mostani döntő számos érdekességgel szolgál. A legutóbbi két finálé gól nélküli döntetlennel zárult, mindkét esetben a hosszabbításban szerzett gól döntött. 2010-ben Andrés Iniesta (116. perc), négy évvel később Mario Götze (113. perc) találata ért vb-címet.

A legutolsó, rendes játékidős gólt Materazzi szerezte, még a 2006-os finálé 19. percében. Az a döntő viszont büntetőkkel zárult, így legutóbb 16 éve fordult elő, hogy 90 perc alatt véget érjen a vb utolsó meccse.

Az eddig lejátszott 19 világbajnoki döntő közül hétnél volt szükség hosszabbításra és kétszer jutottak el a felek a büntetőkig. A döntők leggyorsabb gólját a holland Johan Neeskens szerezte az 1974-es fináléban, már a 2. percben betalált. A legkésőbbi gólt pedig 1966-ban Geoff Hurst lőtte a 119. percben. Mindkét játékos a németek kapujába talált be.