Musorujsag
Élő Eredmények

Szatmári András: Szilágyi Áronnak is javára válik, hogy felértem mellé

Szatmári András: Szilágyi Áronnak is javára válik, hogy felértem mellé

m4sport.hu/M4 Sport
A Vasas világbajnok kardvívóját, Szatmári Andrást meglepte, hogy edzőváltása után rögtön jöttek az eredmények. A 24 éves versenyző visszatekintett a rendkívül jól sikerült 2017-es évére, és a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal való egészséges rivalizálásról is beszélt, ami meglátása szerint mindkettejükre jó hatással van.

„Nagyon jól sikerült esztendőn vagyok túl”, kezdte évértékelését a 2017-ben világbajnokságot és Universiadét is nyert kardvívó, Szatmári András. Az élet ismét bizonyította, semmi sem történik véletlenül, így amikor nem jutott ki a 2016-os riói olimpiára, hiszen amikor nem jutott ki a 2016-os riói olimpiára, a Vasas 24 éves sportolója számot vetetett a pályafutásával, és hozott egy olyan döntést, ami igen hamar gyümölcsözőnek bizonyult.

„Megfogalmaztam magamban, hogy miket szeretnék még elérni a vívásban. Volt egy edzőváltásom az olimpia után, és az edzőmmel megbeszéltük, hogy a közös munka várhatóan majd a 2020-as tokiói olimpiára érik be. És persze az a legfőbb terv, hogy ott is eredményes leszek, de ebben az évben messzemenően túlteljesítettem az elvárásainkat. Ugyanis nem számoltuk bele, hogy egy év közös munka után egyéni világbajnoki címet ünnepelhetünk. Szerencsém van, mert hihetetlen, hogy egy edzőváltás után ilyen sikeres évet tudhatok magam mögött. Ez szerintem ritkaság.”

És nem csak azt, hiszen „Szatyor” – így becézik Szatmárit – már a lipcsei világbajnokság előtt világkupát nyert, a vb után pedig az Universiadén is aranyat akasztottak a nyakába. Sikerinek köszönhetően azonban nem lett könnyebb az élete, sőt!

„Azt érzem, hogy a mezőnyben jobban számítanak rám és készülnek ellenem. Nincsenek meglepve, ha a nyolc vagy a négy közé jutok. Az Universiadén jöttek az ellenfelek és azt kérdezték, miért kell itt lennem a versenyen, mikor nyertem már egy vb-t. Inkább pihenjek. De ez nem így megy. A szövetséggel ezt beszéltük meg, és én is szerettem volna egy Universiadén indulni.”

Bár jelenleg vezeti a magyar ranglistát, és a nemzetközi besorolásban is megelőzi a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áront, nem helyezi magát klubtársa elé a sorban. Igaz, mögé sem, hiszen az országos bajnokság döntőjében London és Rio bajnokát legyőzve lett magyar bajnok.

„Nem gondolom, hogy én lennék az első számú kardvívó. Mi egy szinten vagyunk szerintem. Néha neki, máskor pedig nekem jön ki jobban a lépés. Ez az év nekem sikerült jobban, ő viszont 2012 után 2016-ban is olimpiát nyert. Az viszont, hogy egy kétszeres olimpiai bajnokot sikerült legyőznöm az országos bajnoki döntőben, az tagadhatatlanul nagyon jó érzés. Örültem, hogy megmutathattam a magyar közönségnek, hogy én is ott vagyok a magyar kardvívásban, és nem csak Szilágyi Áronról írnak az újságok.”

Szatmári úgy érzi, a kettejük közti egészséges rivalizálásból mindketten csak profitálhatnak.

„Nagyon kis korom óta ismerem, 17 éve vívok már, ő azt hiszem, egy évvel korábban kezdte. Egy klubban vívunk, ugyanazokra a keretedzésekre járunk. Sokat vívunk egymással, van egy egészséges rivalizálás köztünk, ami szerintem mindkettőnknek jót tesz. Kevés embernek adatik meg, hogy egy kétszeres olimpiai bajnokkal edzhet. És szerintem neki is a javára válik, hogy most valaki felért mellé.”

Ami a célokat illeti, abban sincs hiány: a világbajnok vívó tartaná világranglistás helyezését, az Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is érmet szerezne. Nem merte kimondani, hogy a világbajnokságon egyéniben a címvédés a célja, viszont a 2019-es budapesti kvalifikációs vb-n csapatban mindenképpen „nagyon szép eredményt” vár, olyat, amivel kvalifikálnák magukat a 2020-as tokiói olimpiára.

További tartalmak