Musorujsag
Élő Eredmények

Megemlékezés Fenyvesi Csaba születésének 75. évfordulóján

Megemlékezés Fenyvesi Csaba születésének 75. évfordulóján

MTI
A Nemzeti Örökség Intézetének szervezésében péntek délután a Farkasréti temetőben megemlékezést tartottak a 2015-ben elhunyt háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó Fenyvesi Csaba születésének 75. évfordulója alkalmából.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a vívótársadalom képviselői, családtagok, barátok a méltatások előtt a sírnál hangfelvételről meghallgatták Fenyvesi Csaba rákkutató orvos-sportoló szavait arról, miként egyeztethető össze az orvoslás és a sport.

„A vívók sikerei meghatározóak a magyar sport történetében, ők szerezték a legtöbb olimpiai aranyérmet” – emlékeztetett rá azután Radnainé Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója. Hangsúlyozta: az eltemetett olimpiai bajnokok sírjai védettek, a Nemzeti Sírkert részei, s megemlítette, hogy csak a Farkas réti temetőben 16 olimpiai bajnok vívó nyugszik. – „A Nemzeti Örökség Intézetének feladata az olimpiai bajnokok síremlékének gondozása, ápolása” – tette hozzá.

Kamuti Jenő, a vívószövetség általános alelnöke néhány személyes emléket idézett fel Fenyvesi Csabáról, a gyerekkori közös játékoktól kezdve a MÁV Kórház sebészetén orvosként eltöltött időszakig.

„Csaba úgy harcolt a betegekért, mint a páston a győzelemért. Sikerre született, mindig nyerni akart, csak a betegségét nem tudta legyőzni” – mondta.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök ismertette Fenyvesi Csaba pályafutását, kiemelte hűségét klubjához, a BVSC-hez.

„A MOB-ban nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok ápolására, rendszeresen megemlékezünk nagy bajnokainkról” – mondta.

A nagyszerű párbajtőröző az 1968-as mexikóvárosi olimpián még „csak” a csapatot segítette a győzelemhez, de négy évvel később, Münchenben már duplázott. Tiszteletet parancsoló pályafutását a világbajnokságokon nyert három arany-, két ezüst- és három bronzérem is fémjelzi. 2015. november 3-án rövid lefolyású, súlyos betegségben, 72 éves korában hunyt el.

Az emlékező beszédek elhangzása után a jelenlévők – köztük az olimpiai bajnok csapattársak nevében Schmitt Pál – virágokat, koszorúkat helyeztek el a síron.

Borítókép: Fenyvesi Csaba (Forrás: MOB)

További tartalmak