Musorujsag
Élő Eredmények

Szatmári András nélkül kezdi az olimpiai kvalifikációt a kardválogatott

MTI
Szatmári András kisebb sérülés miatt nem utazott el a pénteken kezdődő szöuli Grand Prix-re, amely a kardozók számára az első tokiói olimpiai kvalifikációs verseny lesz.
Szatmári András (MTI Fotó: Illyés Tibor) (MTI Fotó: Illyés Tibor)

„A múlt szerdai edzésen Szilágyi Áronnal asszóztam, amikor éreztem, hogy valami nincs rendben a combommal, mintha elpattant volna egy izom. Abba is hagytam azonnal a vívást, és a vizsgálatok részleges szakadást mutattak ki” – idézte őt a magyar szövetség honlapja.

A 2017-es év egyéni világbajnoka hozzátette, sérülése nem komoly, akár „össze is rakhatták volna” a versenyre az orvosok, de mesterével, Gárdos Gáborral egyeztetve úgy döntöttek, hogy felesleges kockáztatni.

„Egyértelműen csapatban szeretnénk kijutni az olimpiára, ezért a májusi, madridi csapat világkupa az igazán fontos állomás, addigra szeretnék százszázalékosan felépülni. Úgyhogy ezen a hétvégén itthonról szorítok a társaimnak” – mondta.

A Koreai Köztársaság fővárosában a férfiak mellett a nők is pástra lépnek, de mivel ez GP, csak egyéniben rendeznek versenyt. A mezőny a hunfencing.hu oldal szerint nagyon erősnek ígérkezik, a nőknél a világranglista első 32 helyezettje hiánytalanul ott lesz, a férfiaknál pedig az első 32 közül csak Szatmári hagyja ki a viadalt. Előbbi mezőnyben két magyar indul, utóbbiban pedig öt.

A GP pénteken a női selejtezővel kezdődik, ennek a napnak azonban nem lesz magyar szereplője, mivel Márton Anna és Pusztai Liza egyformán kiemelt. Szombaton a női verseny főtáblás versengése, valamint a férfiak selejtezője következik, vasárnap pedig a férfiak küzdenek majd az érmekért.

Egy hónapos szünet után folytatódik a vívók vk-sorozata, de mostantól – 11 hónapon keresztül – már az olimpiai szereplés a tét.

A kvalifikációs időszak legfontosabb állomása a júliusi, budapesti világbajnokság lesz.

Jövőre Tokióban teljes programot bonyolítanak le, megszűnik a rotáció, vagyis az a rendszer, amelyben két szakágban csak egyéni küzdelmekre került sor. Így a kvótaszerzés menete egyforma mindegyik fegyvernem számára. A legoptimálisabb az, ha egy adott szakágban a válogatott szerez részvételi jogot, mert akkor egyéniben is garantált a három indulói hely. Ez ugyanakkor nem ígérkezik könnyűnek, mivel szakáganként csak nyolc együttes indulhat a játékokon. Amennyiben nincs csapatkvalifikáció, nemzetenként csupán egy vívó nevezhető az adott szakágban, de annak a helynek a kiharcolása is nagyon nehéz.

A kvalifikációs versenyek csapatban öt világkupából, a kontinensbajnokságból és a világbajnokságból állnak, egyéniben pedig ezekhez hozzájön három GP-verseny.

További tartalmak