Szatmári András: Ha reggel felajánlják a vb-ezüstérmet, elfogadtam volna

Az elveszített döntő ellenére pozitív érzésekkel zárja a budapesti vívó-vb egyéni küzdelmeit az ezüstérmes kardozó, Szatmári András, aki szerint „fejben ment el a döntő, nem a vívótudáson múlt”.

Budapest, 2019. július 18. Az ezüstérmes Szatmári András (j) és a győztes dél-koreai Oh Szang Uk a vívó-világbajnokság férfi kard versenyének döntőjében a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 18-án. MTI/Czagány Balázs Az ezüstérmes Szatmári András (j) és a győztes dél-koreai Oh Szang Uk a vívó-világbajnokság férfi kard versenyének döntőjében (Fotó: MTI/Czagány Balázs)


„A közepén jött egy KO vagy hullámvölgy, ahogy egyszer korábban is, de most nem sikerült belőle kilábalni - értékelt az MTK vívója a 15–12-re elveszített vb-döntő után. - Fejben ment el a döntő, nem a vívótudáson múlt. Azért nem sikerült nyerni, mert kilenc után nem csináltam több akciót. Sajnálom, hogy nem jött össze a vége.”

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy ezzel az eredménnyel tett ugyan egy lépést az olimpia felé, de hangsúlyozta, hogy társaival a csapat kijutásában gondolkodnak.

„Mindenképpen pozitív élményként marad meg bennem ez a világbajnokság, tudok örülni az ezüstnek is. Ha reggel felajánlják, elfogadtam volna” – nyilatkozott mosolyogva. Hozzátette, nagyon örül, hogy a közönség a második helyért is hálás volt neki.


Edzője, Gárdos Gábor szerint Szatmári a hétfői selejtezőben még feszült volt, de azon valahogy túljutott.

„Nehéz egy hazai vb-n vívni, de láttam, rajta, hogy ma menet közben feloldódik. Erős ága volt, egyre nehezebb asszók következtek. Jól vívott, szép tusokat adott végig. A döntő is a kezében volt, a pást közepén jól fogta ellenfelét, de kilencnél a dél-koreai stílust váltott, Andrisnak ezután jobban meg kellett volna mozgatnia őt. Ezzel együtt örülünk az ezüstnek is” – elemzett a tréner.

Hozzátette: egy mester nem okoskodhat bele abba, mi történik a páston.

„Ez szellemi sport, a versenyzőre van bízva, mit csinál. Én maximálisan megbízom benne, és a szünetekben is inkább beszélgetni szoktunk” – mondta.