Döntős a férfi kardválogatott a budapesti vívó vb-n

Az elődöntőben az örök rivális olaszok ellen sikerült a győzelem, a 18:50-kor kezdődő fináléban a kétszeres címvédő Dél-Korea lesz az ellenfél.

Gémesi Csanád, Szatmári András, Decsi Tamás és Szilágyi Áron a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyén. MTI/Czagány BalázsA döntőbe jutott a magyar férfi kardválogatott a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású csapat szombaton simán verte a vietnámiakat és az egyiptomiakat, majd a vasárnapi negyeddöntőben ugyancsak könnyedén győzött az irániak ellen.

Az összecsapás nem tartogatott izgalmakat, a magyarok az elejétől fogva vezettek és folyamatosan növelték az előnyüket. A kilenc asszóból hat hazai sikerrel, kettő egytusos vereséggel, egy pedig döntetlennel zárult.

Szatmári, az egyéni verseny ezüstérmese, a 2017-es év világbajnoka plusz nyolcas, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi plusz hatos, Gémesi pedig plusz kettes találati mutatóval fejezte be a mérkőzést. Decsi nem vívott.

A csapat az irániak felett aratott könnyed győzelem után sokkal nehezebb feladatott oldott meg. Szatmári és Szilágyi megnyerte első asszóját Luca Curatoli és Luigi Samele ellen, majd Gémesi két tussal alulmaradt Enrico Berrével szemben, de a magyarok így is 15-13-ra vezettek az első kör után. Szatmári továbbra is magabiztos volt, Gémesi viszont 9-4-re kikapott Curatolitól, közben egy alkalommal az olasz erősen eltalálta őt a szegycsontján, úgy, hogy el is tört a pengéje. Az asszó után a vezetőedző, Decsi András néhány szót váltott Gémesivel, majd jelezte, hogy csere lesz, és Decsi Tamás áll be. Előbb azonban még Szilágyi 6-2-re verte Berrét, ezzel visszavette a vezetést (30-27).

Decsi jól tudott beszállni a mérkőzésbe, szép tusokkal kezdett és bár később akadt gondja, végül így is döntetlenre hozta Samele elleni párharcát, amivel sokat segített a csapatnak. A lelátón felhangzott a biztatás, majd Szatmári folytatta jó sorozatát: Berre ellen is nyert a többi között olyan tussal, amelyet parádés védés után ért el a pást végére szorulva. Szilágyi 40-35-nél ment fel a pástra és 5-3-ra verte Curatolit.

"Bár az első győzelmünk magabiztosnak tűnt, az eleje döcögött, mert izgultunk. Az olaszok elleni mérkőzés nagyon melós volt. Szép tusokat adtunk, jól vívtunk" - mondta az elődöntő után Szatmári.

"Mindkét meccs kemény volt, az irániak ugyanis nagyon kellemetlen ellenfelek. Más stílusban vívnak, mint az európaiak. Az olaszok ellen Áron és Szatyi extrát hozott. Azért csapat a csapat, hogy ha valamelyikünknek nem megy, legyen, aki segít. Most nekem nem ment, de Tomi nagyot vívott" - - nyilatkozott Gémesi.

Sportszerűen elismerte, nem azon múlt a második asszóban elszenvedett veresége, hogy az olasz pengéje eltalálta a szegycsontját, és emiatt rövid ápolásra is szorult. Az elődöntőben a magyar együttes az olasz válogatottal csapott össze és egy hihetetlenül kiélezett meccsen tudott győzni. A másik elődöntőben a németeket leiskolázó Dél-Korea elleni döntő 18:50.kor kezdődik.

Eredmények:
férfi kard csapatverseny:
szombat:

a 32 között:

Magyarország-Vietnám 45-31

a 16 között:

Magyarország-Egyiptom 45-32

vasárnap:

negyeddöntő:

Koreai Köztársaság-Románia 45-34

Németország-Oroszország 45-43

Magyarország-Irán 45-29

Olaszország-Georgia 45-33

elődöntő:

Magyarország - Olaszország 45-38

Dél-Korea - Németország 45-22