Musorujsag
Élő Eredmények

Biztosan éremért játszhat az Európa Kupában a férfi vízilabda-válogatott

MTI/m4sport.hu
Európa Kupa-elődöntőbe jutott a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely 11–7-re győzött Montenegró ellen a sorozat nyolcas döntőjének péntek délutáni negyeddöntőjében.

A negyeddöntős meccsen Montenegró együttese szerzett vezetést, Märcz Tamás szövetségi kapitány gárdája azonban hamar válaszolt, s 2-2 után a két balkezes, Zalánki Gergő és Vámos Márton bombagóljaival 4-2-re elhúzott.

A második negyedet Varga Dénesnek a jobb felső sarokban landoló távoli lövése vezette fel, 5-3 után pedig Manhercz Krisztián pattintott távoli lövése ért célba (6-3). Még a nagyszünet előtt Montengró két ízben is betalált, így minimális magyar előnynél vonultak pihenőre a csapatok.

A harmadik negyed itt is, ott is egy gólt hozott, miután Varga második távoli találata után egyszer a rivális is eredményes volt.

Varga Dénes, férfi vízilabda-válogatott(Fotó: Madar Dávid/MVLSZ) Varga Dénes volt a legeredményesebb magyar a negyeddöntőben (Fotó: Madar Dávid/MVLSZ)

A befejező nyolc percben Varga harmadszor is mesterien vette be messziről a montenegróiak kapuját (8-6), majd Zalánki következett: miután büntetőt rontott, látványosan javított, távolról bombázott védhetetlenül a hálóba (9-6). A vetélytárs teljesen elbizonytalanodott, a kegyelemdöfést Pohl Zoltán adta meg, aki közelről húzta a kapuba a labdát, 10-6-ra alakítva az állást, míg a 11-7-es végeredményt Bátori Bence állította be.

A folytatásban Vargáék az olasz-orosz összecsapás továbbjutójával találkoznak. Szerbia Spanyolország elleni sikere esetén a Märcz-csapat számára biztossá válik a világliga belgrádi nyolccsapatos szuperdöntőjében való szereplés, mivel a házigazdaként már biztos vl-résztvevő szerb válogatott mellett a legjobb három jut tovább. A belgrádi viadalon a tornagyőztes elsőként harcolja ki a tokiói olimpiai részvételt.

Marcz Tamás szövetségi kapitány a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfi versenyének csoportkörében játszott Németország - Magyarország mérkőzésen 2018. július 20-án. MTI Fotó: Illyés Tibor (fotó: MTI/Illyés Tibor)

„Jó mérkőzést játszottunk, egy erős ellenféllel szemben sikerült magabiztosan kézben tartani az eredményt. Szükségünk van az ilyen összecsapásokra, hogy lássuk, hol tartunk, mire képes a csapatunk” – értékelt a Kossuth Rádiónak Märcz Tamás.

A magyar válogatott tétmérkőzésen legutóbb 2014-ben győzte le Montenegrót (a barátságos meccseket is tekintve 2017-ben).

„Végre sikerült, ez mutatja, hogy van erő bennünk – folytatta a szövetségi kapitány. – A négygólos különbség kicsit fals eredmény, mert ugyan végig előnyben voltunk, de volt egy végleges kiállítás, ami miatt az utolsó 4-5 percben jobban kinyílt a mérkőzés.”

Mivel a világliga szuperdöntőjét rendező Szerbia meglepetésre 12-13-ra kikapott a spanyoloktól, a magyar válogatottnak az első három között kell végezni Zágrábban, ha részt akar venni belgrádi nyolccsapatos szuperdöntőben. Ehhez első lépésben az oroszokat kiejtő Olaszországot kellene legyőzni az elődöntőben szombaton, vagy a bronzmérkőzést megnyerni vasárnap.

„Azért jöttünk, hogy három jó mérkőzést játszunk, az Európa Kupa végén majd meglátjuk, ezek mennyit érnek. A fejlődésünket is segíti, hogy nem tétnélküli a torna folytatása, legalább egy mérkőzést nyerni kell a négy között, reméljük, hogy ezt már szombaton sikerül bebiztosítani” – tekintett előre Märcz, aki még az olasz–orosz meccs befejezése előtt kijelentette, jobban örülne a dél-európai együttesnek, mert papíron erősebb ellenfél és régebben találkozott velük a válogatott.

Európa Kupa, negyeddöntő:
Magyarország–Montenegró 11–7 (4–2, 2–3, 1–1, 4–1)
Magyar gólszerzők: Varga Dénes 3, Zalánki 2, Vámos, Hárai, Bátori, Sedlmayer, Pohl, Manhercz

A teljes mérkőzést az alábbi lejátszóra kattintva nézheti vissza:

A további eredmények:
Spanyolország–Szerbia 13–12 (5–4, 3–1, 3–4, 2–3)
Olaszország–Oroszország 11–9 (3–3, 3–2, 1–3, 4–1)
Horvátország-Görögország 13-11 (1-2, 5-4, 4-1, 3-4)

szombat:
az 5-8. helyért:
Montenegró-Oroszország 15.00
Szerbia-Görögország 16.45

elődöntő:
Magyarország-Olaszország 18.30
Spanyolország-Horvátország 20.15

vasárnap:
a 7. helyért 15.00
az 5. helyért 16.45
bronzmérkőzés 18.30
döntő 20.15

További tartalmak