Zseniális hajrát követően BL-döntős a Fradi pólócsapata

A Ferencváros pólócsapata Varga Dénes vezérletével, egy kiváló utolsó negyedet produkálva 9-7-re legyőzte a Barcelonetát a Bajnokok Ligája elődöntőjében és története legnagyobb sikerét elérve bejutott a fináléba.

A Ferencváros szombaton a címvédő Olympiakosszal csap össze a legrangosabb európai trófeáért, a mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu 20:30-tól élőben közvetíti.

Eredmények:

Elődöntő:

FTC-Telekom Waterpolo - CNA Barceloneta (spanyol) 9-7 (2-2, 1-1, 2-3, 4-1)
Gólszerzők: Varga Dé. 3, Jaksic, 2, Kállay, Vámos, Pohl, Jansik Sz. 1-1, illetve Granados 3, Fernandez, Famera, Perrone, Vrlic 1-1

A Ferencváros története második elődöntőjére készült a legrangosabb európai kupában, 1989-ben egy másik barcelonai gárdával találkozott, akkor a Catalunyával szemben alulmaradt. A zöld-fehérek mostani szereplése ugyanakkor már így is történelmi, ugyanis korábban még egyetlen olyan csapat sem volt a legjobb négy tagja, amely a csoportküzdelmek során a negyedik lett.

A találkozó elején értékesítették első emberelőnyüket a spanyolok - akik a csoportban Budapesten és otthon is legyőzték a magyar csapatot -, majd növelték is előnyüket. Varga Zsolt a következő emberfór előtt kikérte első idejét, a figurát pedig Kállay Márk fejezte be. Ezt követően a kapuban Vogel Soma több fontos védést is bemutatott, majd két másodperccel a negyed végét jelző dudaszó előtt Nikola Jaksic centerből, két védővel a hátán egyenlített.

A második felvonást mindkét csapat fórral kezdte, de csak a spanyoloknak sikerült élniük a lehetőséggel. A következő percek a védekezésről szóltak, majd Vámos Márton óriási góllal egyenlített. A folytatásban itt és ott is kimaradtak a lehetőségek, emberelőnyök.

A nagyszünet után újra a spanyolok kerültek előnybe, Martin Famera iszonyatos erővel lőtt a hálóba. A válasz gyorsan jött, egy szép összjáték után Jaksic közelről talált be. Egy spanyol megúszás végén Perrone brusztolta be a labdát, az FTC viszont egy már-már veszni látszó emberelőny lezárásaként, Pohl Zoltán góljával újra egyenlített. A rivális Josip Vrlic briliáns centergóljával került újra előnybe.

A zárófelvonás első percének végén ötmétereshez jutott a Barceloneta, Alvaro Granados pedig nem hibázott (7-5). Egy jókor "időzített" emberhátrányos védekezés után a csapatkapitány Varga Dénes is jó pillanatban villantotta meg klasszisát: az addig önmagához képest halvány olimpiai bajnok egy percen belül két fantasztikus góllal egyenlített.

És a Varga-show folytatódott: egy finom passzal "lepte meg" Jansik Szilárdot, aki nem hibázott, és ezzel a találkozón először előnybe kerültek a zöld-fehérek. Védekezésben ebben a periódusban szinte tökéletes volt a Ferencváros, elöl pedig a feltámadó Varga egy újabb gyönyörű egyéni akciógóllal eldöntötte az összecsapást.

A mérkőzés végén a fordítást levezénylő Varga Dénes, Jansik Szilárd, valamint Varga Zsolt vezetőedző értékelte az elődöntőt és nézett a finálé elé:Korábban:

Elődöntő:

Olympiakosz (görög)-Pro Recco (olasz) 12-11 (5-3, 3-3, 3-2, 1-3)

Az 5-8. helyért:

Brescia (olasz)-Waspo Hannover (német) 11-8 (1-1, 2-1, 3-3, 5-3)

Jug Dubrovnik (horvát)-BPM Sport Management (olasz) 11-8 (0-1, 5-3, 1-1, 5-3)

A szombati program:

helyosztók:

a 7. helyért:

Waspo Hannover-BPM Sport Management 15.00

az 5. helyért:

Brescia-Jug Dubrovnik 16.30

a 3. helyért:

Pro Recco-CNA Barceloneta 19.00

döntő:

FTC-Telekom Waterpolo - Olympiakosz 20.30 (ÉLŐ: M4 Sport. m4sport.hu)