Märcz Tamás: Nem a tökéletesség a cél a Benu Kupán

A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnaptól a Margitszigeten rendezendő BENU Kupán folytatja a felkészülést a július 12-én kezdődő dél-koreai világbajnokságra.

Barcelona, 2018. július 22. Märcz Tamás szövetségi kapitány a barcelonai vízilabda Európa-bajnokság férfitornáján tornáján a negyeddöntőben játszott Magyarország - Hollandia mérkőzésen 2018. július 22-én. A magyar válogatott 12-9-re győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor Märcz Tamás szövetségi kapitány szerint nem a tökéletesség a cél a budapesti felkészülési tornán (Fotó: MTI: Illyés Tibor)


Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke a pénteki sajtótájékoztatón a vb-re való felkészülés legfontosabb állomásának nevezte a tornát, amelyen a franciák, a hollandok és a görögök lesznek az ellenfelek. Kiemelte: fontos, hogy ezen a tornán a magyar válogatott az utóbbi időben nagy fejlődést mutató és komoly játékerőt képviselő görögökkel is megmérkőzhet, mert velük a vb későbbi fázisában is találkozhat majd. Hozzátette: a távlati cél a tokiói olimpiai részvétel kiharcolása. Erre még a kvangdzsui vb-n, a januári hazai rendezésű Európa-bajnokságon, majd egy kvalifikációs eseményen nyílik lehetőség.

Zlinszky János, a vb-t megelőző hazai tornán idén negyedszer névadó BENU Magyarország Zrt. igazgatósági tagja, elmondta: ettől az évtől nemcsak anyagilag, hanem egy kategóriájában európai piacvezetőnek számító komplex vitaminkészítménnyel is támogatják a szövetséget.

Märcz Tamás szövetségi kapitány jelezte, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén bővebb kerettel, 27 fővel vágtak neki a felkészülésnek.

„Tizenöt játékos elment a belgrádi világligára, ahol reális cél volt a négy közé jutás” – fogalmazott Märcz, aki azonban nem érzi kudarcnak, hogy ezt végül nem sikerült teljesíteni. Azzal folytatta, hogy az itthon készülő 12 játékoshoz öten csatlakoztak a Világligán szerepeltek közül, s 13-an utaznak majd el Japánba, a vb-t megelőző felkészülési állomásra.

„Korábban az a 13 játékos szerepelt a BENU Kupán, akik később a vb-re, vagy az Eb-re utaztak. Most még nincs meg a 13 utazó, de már közel állunk hozzá” – jegyezte meg a szövetségi kapitány, aki szerint jelenleg az a lényeg, hogy az itthon készült pólósokat felhozzák a megfelelő fizikai szintre.

„Biztos, hogy a fiúk nem a legtökéletesebben fognak játszani, de ez a torna segít játékba lendülni, csapattá formálódni, s ütőképes válogatottunk lesz majd a világbajnokságon” – hangsúlyozta Märcz.

A csapatkapitány, Varga Dénes szerint a legjobb leosztás, hogy sorrendben egy közepes, egy gyengébb, majd egy erősebb csapat ellen kell játszaniuk.

„Jó döntés volt, hogy másokkal mentünk ki a világligára, mert így nem őröltük fel magunkat” – állapította meg Varga, aki úgy látja, a vb-csoportban egy komoly meccsük lesz, a sorrendben második spanyolok elleni, így arra hegyezik ki magukat.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a magyar válogatott az eddigi három BENU Kupán mind a kilenc mérkőzését megnyerte.

Märcz Tamás együttese vasárnap a franciák ellen kezdi meg szereplését a Hajós Alfréd Uszodában, hétfő a hollandokkal mérkőzik meg, majd kedden a görögök ellen zárja a tornát. Mindhárom nap 19.30 órától játszanak Varga Dénesék, és mindhárom meccset élőben közvetíti a Duna World és az m4sport.hu.

A BENU Kupa programja:
vasárnap:

Görögország-Hollandia 16:30
Magyarország-Franciaország 19:30

hétfő:
Görögország- Franciaország 16:00
Magyarország-Hollandia 19:30

kedd:
Hollandia-Franciaország 16:00
Magyarország-Görögország 19:30