A pólókapitányok nem aggódnak az olimpiai kvóta miatt

Bíró Attila és Märcz Tamás szövetségi kapitány is abban bízik, hogy a női, illetve a férfi vízilabda-válogatott is a lehető legkorábban, a januári budapesti Eb-n kvótát szerez a 2020-as ötkarikás játékokra.


Hétfőn délután érkezett vissza Budapestre a kvangdzsui vizes világbajnokságon egyaránt negyedik helyen végző női és férfi pólóválogatott. Bár egyelőre egyik csapatnak sincs meg a tokiói repülőjegye, sem Varga Déneséknél, sem Keszthelyi Ritáéknál nincs pánik a kvóta miatt, amelyet ráadásul hazai környezetben, a jövő januári Európa-bajnokságon harcolhat ki a két válogatott.

A hazai rendezésű kontinenstornán a férfiaknál egy kvótát osztanak, amelynek megszerzésére Märcz Tamás szerint reális esélye van csapatának.

„Az olaszok elleni elődöntőben kiharcolhattuk volna az érmet, illetve az olimpiai kvótát, tehát ilyen szempontból csalódott vagyok. Olyan szempontból viszont nem, hogy látom a fényt, hogy merre kell továbbmennie a csapatnak” – fogalmazott a leszállást követően az M4 Sportnak a férfi válogatott szövetségi kapitánya.

„Nem is akarunk számolgatni. Azt gondolom, ha komplett, egészséges és ugyanolyan felkészült a csapat, mint most volt, akkor akár meg is nyerhetjük a tornát” – beszélt optimistán a januári Eb-ről.

A női válogatott is Budapesten juthat ki legkorábban az olimpiára, amennyiben viszont az Európa-bajnokságon sem jönne össze a kvótaszerzés Bíró Attiláéknak, márciusban egy olaszországi kvalifikációs tornán válthatják meg jegyüket Tokióba.

„Ez a csapat képes rá, és biztosan meg is szerzi a kvótát – jelentette ki határozottan Bíró. – Vagy a jövő évi Eb-n egy aranyéremmel, vagy a rá két hónappal rendezett selejtezőn az első kettő, netán három hely valamelyikével. Azért annál erősebb csapat vagyunk, hogy ne jussunk ki az olimpiára.”

Az olimpiai kvalifikációs vízilabda-Európa-bajnokságot január 12. és 26. között Budapesten rendezik.